Легалізація рекреаційного каннабісу на рівні штату не призводить до зростання розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин (ПАР), або до зростання вживання інших заборонених наркотиків серед дорослих. І навіть більше, вона може зменшити проблеми, пов’язані з алкоголем, зазначається в новому дослідженні близнюків Університету Каліфорнії в Боулдері. Написав neurosciencenews.com.

 

Дослідження понад 4000 близнюків з Колорадо та Міннесоти також не виявило зв’язку між легалізацією каннабісу та збільшенням когнітивних, психологічних, соціальних, взаємин чи фінансових проблем.

«Ми не знайшли жодних підтверджень тієї шкоди, якої люди побоюються у зв’язку з легалізацією, – сказала провідна авторка дослідження Стефані Зеллерс, яка розпочала дослідження, будучи аспіранткою Інституту поведінкової генетики Університету Боулдера. – З погляду громадської охорони здоров’я ці результати обнадіюють».

Для дослідження, опублікованого 5 січня в журналі “Психологічна медицина”, вчені з Університету Міннесоти, Каліфорнійського університету в Боулдері та Медичного кампусу Каліфорнійського університету в Аншутці використовували дані двох найбільших і найтриваліших у країні досліджень близнюків: одне з них проводилося в Університеті Калі інше – у Міннесотському центрі дослідження близнюкових родин.

Дослідники стежили за учасниками, яким зараз від 24 до 49 років, з підліткового віку, збираючи дані про вживання алкоголю, тютюну, канабісу (він же “марихуана”) та кількох заборонених наркотиків, а також за показниками психосоціального здоров’я.

У 2014 році Колорадо став одним із перших двох штатів США, де почався легальний продаж рекреаційної марихуани. У Міннесоті рекреаційне вживання каннабісу залишається незаконним.

Близнецы

Ефективність дослідження близнюків
Порівнюючи 40% близнюків, що живуть у штатах, де легалізована марихуана, з тими, хто живе у штатах, де вона все ще заборонена, дослідники прагнули отримати загальне уявлення про вплив легалізації.

“Цей аналіз контролює широкий спектр змінних, включаючи вік, соціальне походження і навіть генетичну спадковість, які можуть впливати на стан здоров’я”, – сказав Джон Х’юїтт, професор психології та нейронауки з Університету Каліфорнії.

У попередньому дослідженні група виявила, що однояйцеві близнюки, які живуть у штатах, де канабіс легальний, вживають його на 20% частіше, ніж їхні близнюки в штатах, де він заборонений.

Вопросы

Логічним є наступне питання: Чи означає більше вживання більше проблем?
Щоб з’ясувати це, команда порівняла результати опитувань, у яких розглядалися 23 показники психосоціального розладу, включаючи вживання алкоголю та заборонених наркотиків, таких як кокаїн та героїн, психотична поведінка, фінансові труднощі, когнітивні проблеми, безробіття та відносини на роботі та вдома.

«Ми включили ці дані, щоб отримати всебічний погляд на вплив легалізації на людину в цілому», – говорить Зеллерс.

Хоча багато критиків легалізації висловлюють стурбованість тим, що канабіс може стати “перехідним наркотиком” до інших, більш шкідливих речовин, дослідники не виявили змін у вживанні заборонених наркотиків після легалізації.

«За низького рівня вживання каннабісу, який був у більшості споживачів, у дорослих легалізація, мабуть, не збільшує ризик розвитку розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин», – сказав співавтор дослідження доктор Крістіан Хопфер, лікар і професор психіатрії, який вивчає розлади, пов’язані із вживанням психоактивних речовин.

Також у близнюків, які проживають у штатах, де канабіс легальний, спостерігалося менше симптомів розладу, пов’язаного з вживанням алкоголю: зокрема, вони рідше брали участь у ризикованій поведінці після вживання алкоголю, наприклад, водінні автомобіля у стані алкогольного сп’яніння.

Мужчина

Жоден наркотик не є нешкідливим
Автори попереджають, що у дослідженні не розглядався вплив на підлітків і не вивчалися види та дози канабісу, які вживали люди.

«Наше дослідження передбачає, що ми не повинні бути надто стурбовані повсякденним вживанням дорослими в легалізованому середовищі, але жоден наркотик не є нешкідливим, – сказав Х’юїтт. – Було б помилкою відкидати ризики, пов’язані з вищими дозами наркотику, який є відносно безпечним у невеликих кількостях».

Сьогодні рекреаційний канабіс легалізований у 21 штаті. Половина населення США живе там, де він легальний, і ще кілька штатів, зокрема Міннесота, розглядають можливість його легалізації.

Зеллерс, яка нещодавно здобула докторський ступінь в Університеті Міннесоти, сподівається, що ця стаття, а також інші, які з’являться в майбутньому, допоможуть інформувати політиків про легалізацію.

«Мені дуже хотілося б, щоб ми перейшли від питання “Хороша чи погана легалізація?” до більш конкретних питань, таких як “Хто наражається на найбільший ризик? Хто може отримати найбільшу вигоду? І т.д.”, щоб люди могли зробити усвідомлений вибір», – сказала Зеллерс.

Висновки
Легалізація вживання каннабісу пов’язана зі збільшенням споживання каннабісу та зменшенням наслідків від вживання алкоголю. Ці ефекти зберігалися у парах близнюків які проживали у різних штатах. Більш того, пристрасть до вживання каннабісу не посилювалася в умовах легалізації каннабісу.